Хиляди израелци късно в четвъртък протестираха за поредна вечер Тел Авив

...
Хиляди израелци късно в четвъртък протестираха за поредна вечер Тел Авив
Коментари Харесай

Хиляди израелци отново протестираха срещу съдебната реформа

Хиляди израелци късно в четвъртък стачкуваха за поредна вечер Тел Авив против утвърждението от Народното събрание на основен съставен елемент в противоречивия пакет за правосъдна промяна на извънредно дясното държавно управление, оповестява Агенция Франс Прес.

В понеделник министър-председателят Бенямин Нетаняху и неговите съдружници от обединението прокараха законопроект в камарата, който съгласно съперниците отваря пътя към по-авторитарно ръководство.

Законопроектът лимитира клаузата за " разумност ", употребена от Върховния съд за анулация на държавни решения, които съдиите смятат за противоконституционни.

Демонстрантите са развявали израелски флагове и скандирали " Демокрация, народна власт! ".
 Нетаняху губи известност поради правосъдната промяна
Нетаняху губи известност поради правосъдната промяна

Управляващата коалиция би изгубила над 20 места, в случай че изборите бяха в този момент

Припомняме, че ден по-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху получи удар в социологическите изследвания поради правосъдната промяна , с която провокира най-тежката вътрешна рецесия в страната. 

Проучвания на два съществени израелски новинарски оператора демонстрираха, че в случай че изборите се проведат в този момент, броят на местата, следени от ръководещата коалиция на Нетаняху в 120-местния парламент - Кнесета, ще падне от 64 на 52 или 53.

Местата, държани от партията " Ликуд " на 73-годишния министър председател, биха паднали от 32 на 28, съгласно N12 News, и до едвам 25, съгласно Reshet 13 в анкетите, оповестени късно във вторник.
 Пентагонът приканва Израел да реализира консенсус и политически разговор
Пентагонът приканва Израел да реализира консенсус и политически разговор

Позиция на Съединени американски щати

Това е първото утвърждение на законопроект, който е част от правосъдната промяна, нужна съгласно Нетаняху за балансиране на пълномощията и прекъсване на несъразмерните намеси на Върховния съд в политиката на държавното управление.

Критиците споделят, че плануваната промяна заплашва демократичните правила на Израел и независимостта на съдилищата и напомнят, че самият Нетаняху е изправен пред дело за корупция.

Съединените щати осъдиха гласуването в Кнесета и приканиха за консенсус, само че не намекнаха, че държавното управление на Нетаняху може да се сблъска с на практика последици, демонстрирайки рестриктивните мерки на въздействието на президента Джо Байдън върху дългогодишния десен водач.

В невиждана социална политическа реакция хиляди протестиращи излязоха на улиците по време на гласуването в понеделник , лекарите оповестиха стачка във вторник, а някои армейски резервисти оповестиха, че няма да се явят при повикване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР